لجستیک سبز: تعریف ، چالش ها و راه حل ها
لجستیک طبیعت دوست یا سبز به مجموعه سیاستها و اقدامات پایدار گفته میشود که برای کاهش تاثیرات مخرب حاصل از فعالیتهای صنایع لجستیک بر محیط زیست مربوط میشود.
رویکرد سنتی به لجستیک معمولا در حین تصمیم گیری اهمیت محیط زیست را در حاشیه میگذارد. از سوی دیگر، هدف لجستیک سبز یافتن تعادل بین اکولوژی و اقتصاد است. شما چگونه میتوانید آن را مدیریت کنید؟ به عبارتی دیگر چرا سیاستهای لجستیک سبز را در شرکت خود بگنجانید؟ این الگو خاص لجستیک با چه چالشهایی مواجه است؟ ما در اینجا به تحلیل مسائل اصلی مرتبط با لجستیک پایدار میپردازیم.
اهداف لجستیک سبز
لجستیک دوست دار طبیعت به دنبال:
- اندازه گیری میزان کربن حاصل از فعالیتهای لجستیک اولین قدم در جهت شروع اقدامات پایدار و کنترل نتایج آنهاست. یکی از متداول ترین روش ها برای محاسبه مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانهای استاندارد بین المللی 16258:2013 UNE-EN می باشد.
- کاهش آلودگی هوا، خاک، آب و صدا بوسیله تجزیه و تحلیل اثرات هر یک از حوزههای لجستیک مخصوصا آنهایی که مربوط به حمل و نقل بر محیط زیست است.
- استفاده معقول از تدارکات بوسیله استفاده مجدد از ظروف و بسته بندیهای بازیافت شده.
- گسترش پایداری زنجیره تامین و لجستیک سبز بوسیله طراحی محصولات و بسته بندی آنها امکان پذیر است؛ هر دو باید به صورت طراحی شوند که تاثیرات زیست محیطی را به حداقل برسانند.
امروزه چه چالش هایی در مقابل لجستیک وجود دارد؟
امروزه، شناخته شده بودن صنعت لجستیک به دلیل درجه پایداری بالای آن نیست. شرکتها با سدهای قابل توجهی در اجرای سیاست های محیط زیست در این عرصه از لجستیک مواجه هستند که به چند دلیل است:
1-متکی بودن به سوختهای فسیلی، مخصوصا در صنعت حمل و نقل
یکی از عوامل موثر این است که هنوز راه حل های مقرون به صرفهای برای کاهش وابستگی این بخش به سوخت در حمل و نقل کالا پیدا نشده است.
2-تاثیر تحویل آخرین مسافت بر ترافیک شهری
مخصوصا اینکه ، ارسال سفارشات حاصل از تجارت الکترونیک حجم وسایل نقلیه تحویل را در شهرهای بزرگ بسیار افزایش داده است و بسیاری از آنها در صورت مواجهه با سفارشات مختلف بدون حمل بار بصورت کامل اقدام می کنند.
3-عدم وجود زیرساخت مناسب
دولتها در حال تنظیم انتشارمحدودیتها هستند. با این حال، ایجاد تدابیری برای ایجاد تسهیلات جدید که نیازهای شرکتهای فعال درحوزه لجستیک را برآورده کند، به یک توافق مشترک نیاز دارد.
4-مشاغلی که نیاز به سرمایه گذاری دارند
چه عملیات لجستیکی توسط خود شرکتها انجام شوند یا به صورت برون سپاری، بازهم روشها و حاشیههای دست و پا گیر به شما اجازه فکر کردن به سرمایهگذاری در زیرساختها، فرآیند خودکارسازی یا تجهیزات کارآمدتر را نمی دهد.
5-نامرئی بودن لجستیکها برای مصرف کنندگان
به صورت کلی، نه شرکتهای لجستیک و نه مصرف کنندگان برای مدت طولانی وجود ندارند؛ یک مشکل دیگری که وجود دارد: لجستیک برای مصرف کننده ملموس نیست و این مشکل در حال افزایش است؛ اجرای سیاستهای لجستیک سبز، زمانیکه تقاضای مشتریان، برای مثال تحویل 24 ساعته از تثبیت بارهای شما و یا استفاده حداکثری از جریان حمل و نقل جلوگیری میکنند دشوار است؛ علاوه بر آن، هزینههای لجستیک اغلب در فاکتورها ذکر نمیشوند و یا قابل چشم پوشی هستند؛ این امر ارتباط آنها را کاهش میدهد و بنابراین، دلایل سرمایه گذاری یک تجارت در پایداری زیست محیطی خود را کاهش میدهد.
چطور رویکردهای لجستیک دوست دار طبیعت را به اجرا درآوریم: استراتژیها
1- شاخصهای ثابت میتواند در خط مشی خرید و تدارکات یک شرکت در هنگام ارزیابی پیشنهادات تامین کنندگان گنجانده شود؛ اینها میتوانند اشاره کنند به :
- مشخصات محصول: خرید بسته بندیهای تجدید پذیر و محدود کردن استفاده از پلاستیک در بسته بندی .
- فرآیندهای تولید: رعایت مقررات بین المللی، مدیریت مطلوب زیست محیطی را تضمین میکنند.
Mecalux یک گواهینامه ایزو 14001 است که آیا سیستم مدیریت زیست محیطی درعملیات جهانی شرکت به اجرا در آمده است یا نه را تضمین میکند. - مکان متصدی ملزومات، اولویتبندی آنهایی که به تاسیساتشان نزدیکترهستند.
در این راه، امکان خرید تدارکات سازگار با محیط زیست میتواند قابل ارزیابی باشد؛ برای مثال، انتخاب خودروهای صنعتی بسیار کارآمد نقش قابل توجهی در کاهش گازهای گلخانهای دارد، بررسی اینکه آیا بودجه یا یارانهای برای کمک به خرید آنها وجود دارد یا خیر ارزشمند است.
2-بهینه سازی مدیریت ناوگان حمل و نقل
حمل و نقل نقش بسیار مهمی در انتشار کربن در زنجیره لجستیک دارد. جدای از خرید وسایل نقلیه با آلایندگی کمتر، برای محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای، استفاده از یک سیستم که به برنامه ریزی حمل بار جادهای کمک و ادغام بارها را الویت بندی کند ضرورت دارد.
چرا باید در لجستیک خود سبز شوید؟
دلایل قانعکنندهای وجود دارد که چرا لجستیک سبز در حال افزایش است:
- سیاستهای لجستیک سبز نشان دهنده یک مزیت استراتژیک نسبت به رقابت است؛ نه تنها آنها ارزش برندتان را دوچندان و آن را متمایز میکند، بلکه آنها شرکت شما را برای آینده آماده میکنند که به ناچار باید پایدار باشد.
- اقدامات صرفه جویی در انرژی یک استراتژی موثر برای کنارآمدن با افزایش هزینههای تدارکات است.
- نشاندهنده این اطمینان که یک شرکت برای پیروی از مقررات زیست محیطی آماده است میباشد.